Garcinia cambogia je keř, jenž roste v jihovýchodní Asii. Často se v souvislosti s ním používá také název Tamarind malabarský. Jeho plod má podobu malé tykve a většinou nachází dobré uplatnění v kuchyni. Obvykle dosahuje zhruba velikosti menšího jablka. Obaluje ho kožovitá kůra, tlustá místy až necelý centimetr. Pomáhá nám dokonce i hubnout.

Prospěšnost dokazují i výzkumy

Uvnitř najdeme sladkokyselou dužinu, vyznačující se velkým obsahem prospěšného vitamínu C. Zanedbatelný není ani vápník, obsažený v plodu. V Indii je Garcinia oblíbenou součástí ajurvédy, tedy indické medicíny. Ani klasická tradiční medicína se jejímu využití nebrání. Dokonce i některé výzkumy dokazují, že Garcinia je zdraví velmi prospěšná a má širokou škálu použití. V případě, že se snažíte redukovat svoji hmotnost, je velmi účinným pomocníkem. Zajistí vám velmi rychle pocit sytosti, takže už nebudete sahat po dalším jídle. Dá se proto využít v redukčních dietách.

Tlumí pocit hladu

Pokud si uvaříte odvar z kožovité slupky Gráciině, ještě více podpoříte hubnutí. V kůře se nachází hodně kyseliny hydroxycitronové známé pod zkratkou HCA. Tato látka je schopna regulovat metabolismus cukrů a tuků. Především díky jejímu působení brzy dosáhnete zmiňovaného pocitu sytosti. Hodně zjednodušeně řečeno urychluje přeměnu zkonzumovaných cukrů na glukózu.

Snižuje cholesterol a tvorbu tuků

Vědecké studie říkají, že HCA navíc blokuje přeměnu glukózy na tuky, místo toho tělo pohání k tomu, aby vytvářelo glykogen. Zpomaluje se tvorba tuků. Snižuje se tak hladina cholesterolu. Zvyšuje se tvorba glykogenu v játrech. V lidském těle nastartuje velmi pozitivní proces vedoucí ke snížení hmotnosti. Její výhodou je, že nemá prakticky žádné nežádoucí účinky. Přípravky z plodů Gráciina ciboria se osvědčují jako potravinové doplňky při snižování nadváhy.