Cestujeme za gastronomickými zážitky. Co kde musíte ochutnat?

Zatímco někteří cestují proto, aby poznali krásy zahraničních měst, jiní cestují zásadně za gastronomickými zážitky. Je veřejným tajemstvím, že pro každou zemi je typické něco zcela jiného. Pro Českou republiku je třeba typická svíčková nebo takzvané vepřo, knedlo, zelo. To zkrátka patří k tradiční české kuchyni, za tím se sjíždí mnozí turisté, které potkáte hlavně v hlavním městě. Pokud se však chcete stát na chvilku vy turisty, odcestujte do zahraničí za skvělými pokrmy. Víme, co v jakých městech ochutnat.  

Sachr v Rakousku 

Pro Rakousko, respektive pro Vídeň je typický takzvaný sachr dort. Jedná se o extrémně čokoládový dort, který si zamilujete na první pohled. V Rakousku je opravdu vyhlášený, často se mezi několika druhy čokolády nachází meruňková marmeláda, nahoře je pak k vidění unikátní čokoládová poleva.  

Málokdo ví, že sachr pochází už z roku 1832, kdy recept na koláčovou směs s čokoládou vlastně vznikl. Stojí za ním teprve šestnáctiletý učeň, který připravil specialitu pro výjimečné hosty.  

Rakfisk v Oslu 

Pokud se budete nacházet v okolí Osla, musíte ochutnat zdejší specialitu, které se říká Rakfisk. Jedná se o tradiční norský rybí pokrm, který se nejčastěji připravuje ze pstruha, ale také se často připravuje ze sivena. Ryba se vždy nasolí, tak se nechá klidně i dva nebo tři měsíce, fermentuje se. A poté rybu jenom konzumujete zasyrova, nijak dál se neupravuje. Nejčastěji se konzumuje s bramborami, ale také se k pokrmu dává obyčejný chleba.  

Döner kebab v Turecku 

Míříte do Istanbulu nebo do jiné části Turecka? Pokud půjdete někam na večeři, doporučujeme si dát k večeři takzvaný döner kebab. Jedná se o typickou tureckou specialitu, která se překládá jako otáčející se grilované maso. Kebab je sice populární i u nás, ale takový jako v Turecku jste určitě ještě nejedli.  

Döner kebab se často podává v chlebových plackách, nejčastěji se jedná o nakládané jehněčí, hoězí nebo kuřecí maso.